fbpx

Tvoje stopalo šalje ti poruku u kakvim tenisicama trebaš trčati

Stopalo je, uz šaku, jedan od najfinijih instrumenata koje ljudsko tijelo posjeduje. Stopala su temelj na kojemu počiva cijelo tijelo te poremećaji u radu stopala imaju posljedice na više položene zglobove – koljeno, kuk, kralježnicu.

Piše: dr. sc. Pavao Vlahek

Ovako odoka i na opip to izgleda kao ne posebno impresivni, koščati dio tijela ispod kojeg se naziru žičane strukture za koje znamo da su tetive. Realnost je puno drugačija jer se stopalo  sastoji od čak 26 kostiju koje su međusobno posložene kao najfiniji mozaik i čine 33 zgloba koje učvršćuje više od 100 ligamenata. Cijelim tim orkestrom upravlja nekoliko desetaka mišića koji su dijelom na stopalu, a dijelom na potkoljenici.

Stopala se mijenjaju tijekom života, od dječje dobi prema starijoj kada mijenjaju i veličinu i oblik. Također, kako u posljednje vrijeme (posljednjih 100-tinjak godina) sve više nosimo obuću, stopala se mijenjaju. Obuća doprinosi stabilnosti stopala, a time aktivni stabilizatori stopala tj. mišići moraju manje raditi, smanjuje im se snaga i kontrola stopala, a time i samo stopalo. Kako od najranije dobi nosimo obuću, ne dozvoljavamo mišićima da se razviju u potpunosti na način kako su se oni razvijali i jačali tisućljećima.

Postoje različiti oblici stopala no spomenuti ćemo najčešće tri vrsta. Neutralno (“normalno”) stopalo, pronacijsko (“spušteno”) i supinacijsko.

 

Neutralno (normalno) stopalo

Normalno stopalo ima tri točke na koje je najveće opterećenje. Peta, područje palca i područje petog prsta. Između pete i palca postoji  unutarnji (medijalni)  svod gdje su kosti uz pomoć tetiva i ligamenata, posložene da formiraju svod i opterećenje stopala bude na peti i palcu. Poprečni svod je između palca i petog prsta.

Osim položaja kostiju, svodove normalnima održavaju mišići i ligamenti. Poremećajem razvoja mišića , genetskih faktora, prekomjerne tjelesne težine i niza drugih faktora dolazi do spuštanja svodova i poremećaja opterećenja stopala , a time i generalno poremećaja stopala.

Tenisice  koje se preporučuju za  normalno stopalo nose oznaku “neutral” bez obzira na brand.

 

 

Pronacijsko stopalo (spušeno stopalo)

Zbog gore navedenih faktora može doći do većeg ili manjeg spuštanja medijalnog svoda stopala što dovodi do stanja kojeg nazivamo spušteno stopalo. Veće opterećenje je na medijalne strukture: ligamente, medijalne mišiće stabilizatore koji moraju raditi više te su time podložniji upalama.

Tenisice  koje se preporučuju za tkače s ovim tipom stopala nose oznaku “stability” bez obzira na brand.

 

 

Supinacijsko stopalo

Karakteristika ovog stopala  je suprotna od pronacijskog.  Visoki i rigidni položaj kostiju, visoki medijalni svoda stopala. Amortizacija takvog stopala je slaba.

Tenisice koje su nam potrebne često imaju oznaku “cushioning”, to su mekši modeli s debelim potplatom.

 

Kako znamo kakvo stopalo imamo?

Današnja tehnologija nudi razne testove i dijagnostiku stopala, no najdostupnije i relativno točno je korištenje kupaonskih pločica te bose mokre noge. Test je jednostavan, mokrim stopalom stanemo na kupaonske pločice ili papir i pogledamo što smo “ocrtali”. Trag koji stopalo ostavi pokazat će nam imamo li spušten, uzdignut ili normalan tip stopala.

 

 

Kakve su nam tenisice potrebne ?

Gore navedene karakteristike stopala  kao i oznake tenisica koje bi bile dobre su okvirne procjene i početak od kojeg krećete. S razvojem današnje tehnologije ima mnogo podvarijanti s kojima će vas upoznati dobro potkovani prodavači u specijaliziranim trkačkim trgovinama.

Kako je svatko od nas slučaj za sebe, tako i generalni savjeti neće svima odgovarati. S trkačkim stažem će se iskristalizirati što vam najviše odgovara, a to ponekad može biti i  suprotno od onog što vam struka preporuča.

 

Vježbe za stopala

Bez obzira koju vrstu stopala imali, uvijek je dobro ojačati mišiće stopala i potkoljenice i mogućnost tegoba se time smanjuje. Postoji mnogo vrsti vježbi  za stopala, no s obzirom da oduzimaju vrijeme i često s 20 vrsti vježbi za nešto se spadne ubrzo na nijednu, bilo bi dobro da svakodnevno barem 5 minuta izvodite jednu vježbu za stopala.

Na pod stavite neku tkaninu, stanite bosom nogom na tu tkaninu i prstima je privlačite / skupljajte prema sebi. Tako ponavljajte barem 5 minuta svaki dan  i već ste učinili mnogo za svoja stopala. 🙂

Scroll to top